mijn kanker   'my box of crayons'


Specifieke informatie (chronologisch)

Deze info deel ik wel chronologisch. Ik hou van afwisseling en onvoorspelbaarheid dus ook hier op de site😁.

 

Mijn kanker: Graad II, ductaal carcinoom ER+

Dat wil zeggen dat deze ontstaan is in de melkgangen en zou daarbuiten verder kunnen groeien. De tumor is hormoongevoelig en oestrogeen stimuleert dan de tumorgroei. (zie foto)

 

14 november 2017

Ik heb geen uitzaaiingen. De tumor is wel wat groter dan vorige week gemeten. Hij is 2cm. 

 

Het voorstel is een borstbesparende operatie en bestraling. Ze halen dan de tumor en de poortwachters dus weg en vullen op met lichaamseigen vet. Dit trekken ze met huid van mijn rug (achter en onder de oksel) naar voren hetgeen het litteken wat groter maakt. Dit wordt een uitdaging aangezien er weinig vet aan mijn lijf zit en ik was nog aangekomen ook. 

Het litteken wordt dus een natuurlijke tatoeage en aandenken aan deze periode. 

 

Amsterdam?! Here I come.


21 november 2017

Wachten......wachten......wachten......

Geen nieuwe info en dus nog steeds aan het wachten. Mijn tumor wacht geduldig met me mee. Wat mij betreft had die ongenode gast al mogen 'opkrassen', maar ja het is een plakkerig type.


Maandag 4 december 2017

Nog een uitgebreide echo gehad en goede uitleg tijdens de echo. 

De cyste vergeleken met de tumor. Mooi om te zien. Ik heb al mijn alternatieven uitvoerig kunnen bespreken en gezien mijn leeftijd, postuur en vorm van kanker onderstaande opties overgebleven.

Advies1

Opereren: tumor, 'poortwachter of andere klier' en omliggende weefsel operatief verwijderen. Sneetje aan de zijkant om tumor te verwijderen en snee onder de borst om de huid van onder de borst op te trekken en mooi dicht te naaien. Bestralen 3 tot 6 weken na operatie in Maastricht (mijn keuze) en achteraf gat opvullen door inspuiten van lichaamseigen vet in beide borsten. Ja ja. Dat zie ik dan wel😂.

Advies2

Operatie klier-cosmetische foto's-bestralen 4 weken in AvL-MRI 6 weken na bestraling-operatie. 

 

Nu bezinnen en keuze maken.

Ik geef morgen mijn keuze door. Even nachtje over slapen. 

 


12 december 2017

8.15u. melden bij nucleaire geneeskunde. Radioactieve stof wordt in de tumor gespoten. Deze vindt zijn weg tot aan de eerste klier. De 1e klier die 'oplicht' is de poortwachter. 

Na 15 minuten foto's en filmpjes zodat zichtbaar wordt waar vloeistof zich bevindt.

11.30u. laatste filmjes. Er was 1 klier nu duidelijk zichtbaar en die wordt gemarkeerd zodat de chirurg deze verwijderd. 

Gelukkig maar 1, want hoe meer lymfeklieren weg moeten hoe moeilijker aanvoer en afvoer van vocht geregeld kan worden.

 

Operatie uitgesteld tot 17u. i.v.m. complicaties tijdens andere operatie

(hopelijk alles goed gegaan). 

Details heb ik nog niet. Kreeg de helft maar mee. Ik voelde dat ik in goede handen was en heb me volledig overgegeven.

 

Na de operatie 💤💤💤💤💤💤💤

 

 


Knipsel uit 3 pagina's tellende pathologie verslag.

21 december 2017

Schildwacht bevat kankercellen. Ook in omliggend weefsel dat verwijderd werd. De kanker is agressiever als gedacht werd bleek dus uit pathologisch onderzoek. 'Het hondsdolle paard is gevangen en hek is tijdens de operatie gedicht maar er kunnen nog wat paarden ontsnapt zijn en die moeten we opsporen' (Zo ongeveer vertelde de chirurg het ons🤣).

ER, PR en HR positief, dus zeker hormoongevoelig.

De mammaprint (zie artikelen/filmpjes) is aangevraagd en deze zal uitsluitsel geven. Borst ziet er prima uit en herstelt zeer voorspoedig. Hieruit volgt een dringend advies.

 


Vrijdag 23 februari 2018

Hier heb ik al een poos niets gedeeld. Oeps, gewoon vergeten. In de tussentijd een hoop info gekregen en een grafiek met statistische gegevens.

Mijn tumor zit in het grijze gebied en rond de 0-lijn. Een ietsiepietsie in het groene (gunstigere) gebied.

Hier gisteren nog over gesproken en natuurlijk kwam chemo ook weer om de hoek kijken. Die tumor van me lijkt qua karakter wel erg veel op mij en wil zich ook niet in een hokje laten plaatsen. Aangezien ik geen chemo wil en toch een soort van verhoogd risico heb wordt naast de jaarlijkse mammografie ook een MRI gemaakt. Hierdoor worden kleine veranderingen en mogelijk tumorgroei snel opgemerkt.